Jump to content

A mérgezés visszaszorítása

2015. 04. 03. 16:00

A tudatos vagy a nem szándékos ragadozó madarak mérgezése olykor előfordul. Mostanában ismét több fokozottan védett sas tetemére talált Falco, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület speciálisan kiképzett kutyája.

Bejelentések érkeztek több megyéből, miszerint sasok és ölyvök estek mérgezés áldozatául. A szakemberek utánajártak annak, hogy hol az a gócpont, ahol jelentős volt a mérgezéses eset. A védett fajok mellett számos nem védett állatfaj képviselője is elpusztult mérgezésnek köszönhetően. Ilyen faj a szajkó, a borz, a róka is, de mérgezett csalit is találtak.

Az elpusztult vadállományban okozott kár mértéke meghaladj a 6 millió forintot is. Ráadásul jelenleg a sasoknak költési időszakuk van, így a fiókák túlélési esélye is romlik.Hazánkban magas a mérgezéses bűncselekmények száma, amelyet madarak ellen követnek el. Ennek leküzdése érdekében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület elindította a Sasbarát Magyarországért nevezetű programját. Céljuk pontosan az, hogy visszaszorítsák a mérgezést.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: mtvsz.blog.hu)