Jump to content

Az énekesmadarak nem csak a fülünkre hatnak

2015. 04. 25. 09:00

Az énekesmadarak nem csak egymást csábítják el trillázásukkal, hanem az emberek lelkébe is beköltözik a szép madárdallam. De hogy az énekesmadaraknak még gazdasági hatásuk is nagy legyen, elképzelhetetlen.


Berlin és Seattle szolgál például, hogy mekkora és milyen hatásuk van a városban élő énekesmadaraknak.
Habár a városi élethez hozzátartoznak a madarak, az énekesmadarak is, mégis feltáratlan az, hogyan válnak részeseivé a gazdasági folyamatnak.

Az amerikai Washington Egyetem és a berlini Humboldt szakemberei azt vizsgálták, hogy a helyi lakosok mennyit hajlandóak költeni a madarakra, vagyis a pintyekre, varjúfélékre. Ebbe az összegben megjelenik a magok, az etetőhöz, madárházhoz szükséges barkácsoló eszközök megvételéig minden. Mindkét városban szívesebben áldoznak pénz a pintyfélékre, mint a varjúfélékre. Az is kiderült, hogy a két nagyváros központjában élők jóval kevesebbet foglalkoznak és érintkeznek madarakkal, mint azok, akik kertvárosban élnek.

Nem kétséges, hogy az énekesmadarak a városban azokat a helyeket szeretik, ahol sok fa, parkosított rész van. Éppen a körülmény miatt vonzó az emberek számára is az ilyen jellegű környék, ez pedig az ingatlanára emelkedésével jár. Emellett az emberek jóval többet költenek a madarak ellátására (madárház, eleség, barkácsoló eszköz megvétele), vagyis a gazdaság nő a madarak jelenléte miatt.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: nugabestszalon.network.hu)