Jump to content

Szebb a páva, mint a pulyka

2015. 04. 27. 16:00

A nagy parkok, vadasparkok, arborétumok látványossága lehet a szabadon járókelő pávák.


Ezek a nagytestű madarak már az ókorban ismertek voltak az emberek számára. Kelet-Indiában, Sri-Lanka erősségeiben őshonos. A csapatokban élő madarak háremben élnek, vagyis a kakas maga mellé még 4-5 tyúkot összegyűjt. Magyarországon a XVI. század óta van jelen, főleg a főúri parkok elit madara volt.

Megkülönböztetünk fehér pávát és feketeszárnyú pávát is. A fehér páva egy genetikai mutáció miatt alakult ki, míg a fekete pávát már tudatos szelekcióval alakították ki a tenyésztők.

Ha pávát szeretne valaki a kertjébe, ekkor fiatal madarat kell beszereznie, mert ebben az időszakban még kevésbé érzékenyek a stresszre, sokkal nagyobb a bizalmuk az ember felé. Nem árt azonban a jó nagy szabad tér biztosítása számára, de érdemes levágni szárnytollaik végét, mert félelem, ijedtség esetén képes a kb. másfél méter magas kerítést átrepülni.

Ami nagyon jó, hogy csipegetésükkel, fűben való keresgetésükkel a gyepben nem tesznek kárt. Érdemes számukra egy árnyékos helyen homokot biztosítani, amiben kedvükre vehetnek porfürdőt.

Ha nincs lehetőség a szabadon tartásukra, akkor minimum 20 m2 nagyságú terület szükséges egy pár tartásához. A helyük legyen fedett, oldala nagyja dróthálóból, a maradék rész pedig voilerből álljon. Nem árt behelyezni ülőgallyakat is, és kedvelik a homokaljat.

Tartásukhoz pulykatáp, búza, kukorica, napraforgó és egyéb apró mag szükséges, rendszeresen biztosítani kell számukra a lágyeleséget és a zöldségeket is.

A párzási időszakban fellebbentett, a tojót magához vonzó és akár az ellenséget is elijesztő, szivárványszínű, módosult háttollazatáról híres és ismert madár a kert igazi királya lehet. Hiába több ezer éve él az emberek közelébe, hiába háziasítják régóta, mégsem tudtuk úgy domesztikálni, mint a tyúkokat.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: szuksegetszenvedogyermekekert.network.hu)