Jump to content

Galambturbékolás

2015. 04. 30. 16:05

A galambok igazi urbanizálódott madarak. Egy-egy lakótelepen élő családok hallják is, valamint meg is keserítik életüket.

Tavasz van, a szerelem időszaka. A galambok is hangos turbékolással igyekeznek megnyerni a tojók kegyeit. Nem is lenne ezzel baj, ha a nász nem az erkélyen, nem az ablakpárkányban zajlana. A rendszerint hajnali 5 óra utáni időszakban hangoskodnak, így a lakók kénytelenek elkergetni, ha nyugodtan akarnak tovább pihenni.

A hangoskodással azonban az is együtt jár, hogy piszkot hagynak maguk után.

Némelyik lakó annyira nem tudta elviselni a galambok jelenlétét, hogy mérgezéshez folyamodott. A hatóságok sem igazán tudnak hogyan védekezni a madarak fészkelése, piszkítása ellen. Mivel nagyon jól alkalmazkodnak környezetükhöz, így a legtöbb módszer egy idő után nem lesz hatékony. A hatékonyabb megoldás pedig nagyon drága. Irtani, elpusztítani nem szabad, vagyis csakis a fizikai módszerekkel való védelem lehetséges.

Természetvédelmi szakemberek szerint a legjobb megoldás, ha a lakók eltüntetik a fészkeket, az ugyanis jelzésértékű a galambok számára, hogy a hely nem biztonságos számukra. A fészkeket is csak akkor „illő” megsemmisíteni, ha nincs benne fióka.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: segits.be)