Jump to content

Törpepapagájok

2015. 04. 30. 09:05

A kisebb testű papagájok nem hangutánzó képességükről híresek, azonban gyorsan szelídíthetők, kis termetük miatt is kedvelt díszmadarak.

Nem árt azt tudni, hogy amilyen kicsik, olyan nagy a hangjuk. A törpepapagájok kilenc faja Afrikában él, szürkefejű társuk pedig Madagaszkár szigetén.

A törpepapagájok közül leginkább a rózsás-, az álarcos- és a Fischer törpepapagájt szokták tartani. Valószínűleg azért, mert környezetükre nem túl igényesek, és viszonylag könnyű tenyészteni. A kezdő papagájtartók is sikert érhetnek el szaporításuk terén.

Tartásukhoz megfelelő a hosszúkásabb kalitka, esetleg voiler. A kertben felállított röpdében akár egy csapat törpepapagájt is tarthatunk. A kerti helyük fekvése dél legyen, széltől védve. Arra azért figyeljünk, hogy ugyan a hideget jól viselik, de legyen hova elbújniuk eső idején, télire pedig legalább 10-15 fokos helyen legyenek.

Egy jó madárcsapat minden gond nélkül tartható együtt, ám az Agapolis-fajok olykor agresszívak, így azok röpdéje legyen messzebb a másiktól, mert kár okozhatnak másik példányokban.

Etetésükhöz köles, zab, fénymag, napraforgó, zöldség és gyümölcs szükséges. Nem válogatósak, szinte minden zöldséget és gyümölcsöt megesznek, de időnként szükséges vitaminkiegészítést adni.

Szaporításuk sem túl nehéz, mert a párok hűségesek. Egy 15x15x25 cm-es odút kell számukra biztosítani, amelynek nyílása 5 cm. A természetes odvakat jobban kedvelik ugyan, de a mesterséges is megteszi. A fészek béleléséhez a pár mindkét tagja hordja az anyagot. A fiókák számára biztosítsunk lágyeleséget. A kis papagájok 5 hetesen hagyják el fészküket.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: angelinasnest.com)