Jump to content

Madárősök

2015. 05. 20. 10:00

Már egy ideje tudja az emberiség, hogy a modern madarak őse dinoszauruszok voltak. A 65 millió éve kipusztult állatokból fejlődtek ki a ma köztünk élő madarak.


A madarak lényegében a dinoszauruszok ma élő tollas változata. A madarakkal rokonságot mutató therapoda dinoszauruszokkal, ám a nem madár therapoda dínók belekavartak a madarak eredetével kapcsolatos elméletbe.

A Harvard és a Yale egyetem kutatói úgy próbálják megfejteni, hogy génsebészeti beavatkozással csibeembriók csőrkezdeményeinek helyére Velociraptor-szerű szájat helyeztek. Ezzel a fogas állkapocs csőrré alakulását, annak evolúcióját igyekeznek ezzel a projekttel kideríteni.

Arra kíváncsiak, hogy az ősi vonásokat hordozó állkapocs hogyan befolyásolja a csibe fejlődését.

Egyre inkább úgy vélik, hogy a gyorsan mozgó theropodák – az ide tartozó Velociraptorok – szoros rokonságban vannak a ma élő madarakkal. Ezeknek az őslényeknek a bőrét tollszerű képződmény borította.

A csők kialakulása és a karok szárnyakká fejlődése lehetővé tette, hogy a madarak őse kisebb, fogást nem igénylő táplálékot vehessenek magukhoz. Ez egy új túlélési stratégia volt.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: bbc.com)