Jump to content

Fukusima után

2015. 05. 27. 16:00

Tavasszal már csiripelnek a madarak, virul a természet, de Japánban, Fukusima tartományában nem így van.


A 2011-es földrengés, majd az azt követő szökőár és a fukusimai atomerőmű katasztrófája nagyon rosszat tett a környezetnek. A Dél-Karolinai Egyetem kutatói vállalták, hogy felmérik mekkora kárt okozott a természeti és a nukleáris katasztrófa a madárnépességben.

Arra a következtetésre jutottak, hogy a katasztrófa után a madárfajok száma csökkent, olykor ráadásul drámaian. A nukleáris katasztrófa eddigi legnagyobb áldozata a füsti fecske, ugyanis mérések szerint ennek a fajnak az állománya csappant meg a legjobban a sugárszennyezés miatt.

A kutatások azt is kiderítették, hogy a sikertelen költésből származó fiókák vizsgálata igazolta a sugárzás miatt kialakult genetikai károsodást. Ráadásul a sugárdózistól a fiókák száma is jelentősen csökkent.

A katasztrófa utáni első nyáron nem történtek mérések a katasztrófa mért helyszínen, csak a következő évben jutottak némi adathoz, így nem tudták, hogy mekkora a veszteség, csak azt tudták, hogy a robbanás előtt több száz füsti fecske élt azon a részen, ami mára pár tucatra csökkent.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: flickr.com)