Jump to content

Pártfogásban a székicsérek

2015. 06. 25. 16:00

Állatfajok sora tűnik el teljesen vagy válik igazán veszélyeztetett fajjá hazánkban is és a Földön is. Magyarországon most a székicsérekért aggódnak.


A kipusztulással fenyegetett székicsérek életét a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársai védik. Felkutatják fészkeiket és felügyelik, óvják.

Nemrégiben még ez a madárfaj az Alföld szikes pusztáinak lakója, fészkelője volt, ám ahogy a pusztákon való legeltetés, állattartás visszaszorult, úgy változott meg a puszta növény- és állatvilágai is. Az itt honos madárfajok sorra elveszítették fészkelő helyüket.

Annyira, hogy mára már a székicsér állománya a kipusztulás szélére sodródott. A szakemberek becslése szerint 30 párra becsülhető állományuk.

A nagykunságban található kolónia alkotja hazánk törzsállományát, éppen ezért a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata felkutatja a költőpárok fészkeit és az adott terület gazdálkodóival folyamatos kapcsolattartás mellett tanácsokkal látják el a mezőgazdaságban dolgozókat, védőzónákat jelölnek ki, amennyiben szükséges. Mindent megtesznek annak érdekében, hogy a gödröcskékben fészkelő székicsér párok sikerrel költsék ki és neveljék fel fiókáikat.

Az áldozatos munkának köszönhetően úgy tűnik, hogy a nagykunsági költőállomány száma stabilizálódott.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: flickr.com)