Jump to content

Okos madarak a városban

2015. 11. 29. 10:00

Okos madár kifejezés hallatán mindenki a varjúra gondol, de mellette vannak más madárfajok is, amelyek ugyancsak jól megállják a helyüket, akár a városokban is.

 

Egyre több madár kényszerül be az emberek lakta környezetbe. Az élőhely szűkülése és a könnyebb táplálékszerzés együttesen alakítja ezt. Ma már nem meglepő, hogy varjak és szarkák is a városba költöztek. Filmek nagyvárosi képkockáiból nem hiányozhatnak a galambok. Ügyesen megszerzik az elpotyogtatott morzsákat, maradékokat. Többen etetik is a madarakat, de azt érdemes tudatos tenni. Ha egyszer megkínáltuk a madarakat, azok pedig felfedezték a táplálékforrást, ne hagyjuk abba, mert odaszoknak. Ha hirtelen megszűnik ez a lehetőség, akár az életükkel is játszunk.

A varjúfélék pedig ennél sokkal furmányosabban is megszerzik a táplálékot. A különféle varjúk, a csóka, a szajkó, a holló és a szarka is városba látogató madarak. Azon kívül, hogy okosak, még énekesmadarak is. Az okosságuk azt eredményezi, hogy rendkívül gyorsan tudnak alkalmazkodni a kialakult helyzethez, és az ételért megmozgatja az agyát.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: flickr.com)