Jump to content

Tömeges seregélypusztulás nyomában

2015. 12. 03. 09:00

A madarak fulladásos halála nem túlságosan nagy számba fordul elő. Ha mégis, akkor is csak egy-egy példányról van szó. Ha több fullad meg, az gyanús.


Angliában azonban 1993 és 2013 között több olyan esetről érkezett bejelentés, miszerint sok seregély fulladt meg egyszerre. Volt olyan eset, ahol nyolcvannál több madár is elpusztult. A szakemberek is arra keresik a megoldást, hogy mi válthat ki ilyen mennyiségű pusztulást a madarakból. Az állatok boncolásakor kiderült, hogy az elhullott példányok fiatal egyedek voltak, ráadásul egészségesek. Annyi volt a bizonyos, hogy tavasszal és kora nyáron történtek a tömeges pusztulások. Kizárták a környezeti szennyezést, a sokkot, a betegségeket is. Az is kiderült, hogy valami miatt a seregélyek között sokkal gyakoribb a fulladás okozta halál, mint más madaraknál.

A szakemberek annak tulajdonították a haláleseteket, hogy a fiatal egyedek még nincsenek tisztában korlátaikkal és olyan helyre merészkednek, ahová nem kellene. Tollaik eláznak, belecsúsznak a vízbe és megfulladnak. Vagyis a viselkedésük vezet a halálukhoz. Persze ez nem olyan általános, nem mindennapos. Ettől függetlenül egyre inkább csökken a seregélyek száma, ugyanis fogy a fészkelésre alkalmas terület és a rovarok száma is.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: flickr.com)