Jump to content

Itt repül a pulyka spanyol módra

2016. 02. 28. 07:00

Egy hím pulyka láttán az jut eszünkbe, hogy nem egy szép állat, és ha még mérges is, védi a területét és „lub-lub” hangadással lila és vörösben pompázó feje. 

Éógó bőrlebernyege a nyakán, égnek meredő tollai csak még ijesztőbbé teszi a madarat. A pulyka láttán számunka talán inkább az a jellemző magatartásforma, hogy messziről elkerüljük a mérges madarat. Máshogy van ez Spanyolországban. Van egy város, ahol az a szokás, hogy pulykákat dobnak le a templomtoronyból az emberek közé, hogy azok elkapják. Állatvédők egyáltalán nem nézik jó szemmel ezt a tevékenységet. Habár szárnya is van, kis távolságot repülni is képes a pulyka, még sincs ahhoz hozzászokva az emberek által nevelt madár, hogy olyan magasból repüljön.

Pedig már a XIX. században elkezdték lehajigálni a madarakat, mert azt tartották, hogy aki elkapja a pulykát, annak szerencsés lesz az adott éve. Így hát a hagyomány szerint minden évben megtartják ezt az eseményt. Amíg a madarakat felviszik a templom tornyába, addig spanyol népdalokat játszanak a zenészek és a tömeg közé vetik a pulykákat.

Az állatvédők ezt a hagyományt akarták megtörni, keresetet nyújtottak be a bíróságon azért, hogy betiltassák ezt. Nem jártak sikerrel, a bíróság ezt elutasította.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

 

(Forrás: otthonikedvenc.hu/forrás; flickr.com/kép)