Jump to content

Járőr helyett szállóőr

2016. 04. 03. 17:00

A turisták által sűrűn látogatott helyeken egyáltalán nem ritka látvány a hátizsákos tömeg jelenléte. Most már galambokat is láthatunk.

Londonban szabadjára engedtek tenyésztett versenygalambokat azzal a céllal, hogy mérjék a levegő szennyezettségét. Hogyan tudja egy galamb teljesíteni ezt a küldetést? Természetesen úgy, hogy mérőberendezést rögzítettek rájuk, amelyeket kis hátizsákba helyeztek és úgy illesztették fel a tollas mérőeszközökre. Nemcsak mérésre alkalmas a hátizsák tartalma, de pontos koordinációs adatot is szolgáltat, így pontos és hiteles adatokat kaptak a központban a szakemberek. Egyáltalán nem örültek az így befutó információnak.

Nemcsak szakemberek juthatnak hozzá ezekhez az adatokhoz, hanem saját weboldalon keresztül bárki megnézheti mit gyűjtöttek a madarak. A módszer jelenleg még kísérleti szakaszban van, ezért még csak tíz galambot láttak el hátizsákkal, de ha sikeresnek nyilvánítják Pigeon Air Patrol projektet, akkor máshol is alkalmazni fogják, és több madarat helyeznek mérési szolgálatba.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu/forrás; flickr.com/kép; youtube.com/videó)