Jump to content

Túzokszámlálás friss adatai

2016. 04. 22. 19:00

Hazánk egyik jellegzetes nagytestű madara a túzok. A legtöbben ezt a madárfajt úgy tartják számon, hogy nagytestű, repülésre képtelen madár, pedig képesek a repülésre.

A túzokok negyven százaléka a Körös-Maros Nemzeti Park területén él, összesen pedig 1547 regisztrált egyedet tartanak számon. Az adat friss, hiszen minden évben kétszer gyűjtenek adatokat a nagy madarakról, ilyenkor zajlik a túzokszámlálás is. Minden év januárjában és március végén/áprilisban útra kelnek a megfigyelők és megszámolják az adott területen található összes túzokot. Minden évben meghatározzák, hogy melyik napokon végzik a számlálást. Önkéntesek és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársaira vár a számlálás.

Túzok dürgés idején

Télen inkább együtt, közelebb egymáshoz húzzák meg magukat a madarak, tavasszal, az élelem bőségesebb és nagyobb területen, szétszóródva vannak, a dürgés, a násztánc ideje is most tart, így megszámolni is nehezebb.

A szakemberek azt könyvelhették el, hogy nőtt a populáció egyedszáma, amely leginkább az enyhe télnek volt köszönhető. Nem kellett vonulniuk sehová élelmet kutatva, így nagyobb biztonságban voltak, és az esélyük is nagyobb volt a tél túlélésére.

Amit a túzokról tudni érdemes:

(Forrás: otthonikedvenc.hu/forrás; flickr.com/kép; youtube.com/videó)