Jump to content

Gyülekeznek a keselyűk

2016. 10. 13. 06:00

Egy állatfaj eltűnése az adott környezetből nagyon nagy jelentőséggel bír a természetre és a többi állatfajra is. Ezért örülnek annyira, hogy hazánkban egyre nagyobb számban tűnnek fel a fakó keselyűk.

A szomszéd országokban folyamatosan erősödik a fakó keselyűk állománya, hogy a ragadozó madarak sűrűn látogatnak Magyarország területére is. Más veszélyeztetett fajhoz tartozó ragadozó madár is feltűnt már nálunk, amelyet a madárra erősített jeladóból lehet tudni.

A keselyűk majdcsak eltűntek a területünkről, pedig a hiányuk jelentős hatással van az embere, a háziállatokra és természetesen a vadon élő állatokra is.

Az Európában költő négy keselyű hazai jelenléte már kétszáz évvel ezelőtt leáldozott. Alig vagy egyáltalán nem is lehetett se barátkeselyűt, se fakó keselyűt, se dögkeselyűt, sem pedig saskeselyűt látni Magyarország égboltján. Ezeknek a ragadozó madaraknak nagy szerepük van abban, hogy az elhullott állatok tetemeit eltüntetik, így a vadállatokra és a háztáji állatokra, sőt az emberre is veszélyes lépfene és más fertőző betegség terjedését meggátolják. A keselyűk eltűnésével megnőtt a veszettség száma, ugyanis a dögöket a kóbor kutyák falták fel, és egy harapással az emberek esetében is jóval több volt a veszettség.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | pinterest.com/képek)