Jump to content

Elek sérült, és haza kell hoznunk

2017. 10. 19. 20:00

Van az az állatbarát és állatvédő, aki akár más országba is elutazik, csak hogy megmenthessen egy életet. Márpedig egy gólya gondba került, méghozzá Törökországban.

A legtöbb gólya már ott volt október elején, ahová érkezniük kell, vagyis Afrikában. Az egyik gólya azonban lemaradt. Jobban fogalmazva nem jutott tovább Törökországból. Amikor a vadon élő madarak egyik rajongója, Márton András értesült a gólyáról, nem volt kétséges, hogy Törökországba kell utaznia.

Így is tett, és azzal is hamar szembesült, hogy miért ragadt ott az Elek nevű gólya. A madarat a legnagyobb valószínűség szerint áramütés érhette, aminek következtében súlyosan megsérült a szárnya. Röpképtelenné vált, így viszont a földön bóklászva és bujkálva létezett. A sérülései nem is frissek voltak, a kezelés nélküli idő csak tovább nehezíti a gyógyulást. Sőt mi több, mára olyan mértékű lett a gólya szárnyának roncsolódása, hogy már sosem lesz olyan, mint régen volt. Az áramütés következtében többszörösen csontok ugyanis összeforrtak, de rosszul. Elekre műtét vár, de még így is kevés esélye van annak, hogy meg tudják menteni a szárnyát. Ha meg is tudják menteni, akkor sem lesz már a régi.

Az biztos, hogy Elek többé nem repülhet társaival Afrikába. Vagy marad Törökországban, de a madármentő jobban szeretné, ha visszatérhetne költőhelyére, Magyarországra és ezután nálunk élne. Elek ugyanis hazánkban látott napvilágot és itt nevelkedett, megváltozott állapota után pedig kötelességünk gondoskodni róla. Ezt vallja Márton András, de talán a magyar lakosság többsége is.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek (A képek illusztrációk)