Jump to content

A téli madáretetésbe a gólya nem tartozik bele

2017. 11. 20. 20:00

Aki rajong az álatokért, a madarakért, és segíteni szeretné őket a téli időszakban, az már talán meg is kezdte az énekesmadarak etetését, itatását.

Jó érzés az állatokról gondoskodni, pláne, ha olyan kiszolgáltatott helyzetben lévő madarakról van szó, akik ilyenkor ínséges időket élnek meg, ha az ember nem segít egy kicsit be. Azonban nagy felelősségünk van ebben, hiszen, ha belekezdünk etetésükbe, itatásukba, akkor bizony tavaszig napi rendszerességgel kell ellátni a kis vendégeinket.

A hódmezővásárhelyiek azonban aggódnak. Méghozzá egy gólyáért, egy tapasztalatlan és fiatal madárért, aki itt ragadt országunkban. Nem kelt útra a többiekkel, így a helyi lakosok úgy érzik, valamit tenniük kell a gólya érdekében.

Egy fészekben szokott ácsorogni, vannak vadászhelyei, amelyeket felkeres, az emberek közeledésére azonban felreppen és továbbáll.

Ma már nem ritka, hogy egy-egy gólya nálunk telel ki. Időt és energiát spórol azzal, hogy nem megy Afrikába, így vissza sem kell jönnie. Azonban így vállalnia kell a hideget, és a gyérebb táplálkozási lehetőséget. Az egészséges példányok így is találnak maguknak élelmet. Addig biztosan, amíg be nem fagynak a vizek, és hó nem fedi a környezetet.

A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy bármennyire késztetést éreznek az emberek a gólyák etetésére, ezek a madarak nem azért maradtak itt, mert fizikai erejük nem volt a repüléshez. Ezek a madarak inkább kalandorok, akik megkísérlik, hogy azt a sok energiát, amit a repülésbe fektetnének, inkább maradnak nálunk és táplálékkeresésre fordítják.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek)