Jump to content

Ünnepelj szolidabban

2017. 12. 06. 06:00

Ha a természetre bíznánk mindent, és nem használnánk fel technikát, akkor fény nélkül bizony hamar nyugovóra térnénk mindannyian. Az elektromos áramnak köszönhetően nem kell sötétben kuksolnunk és az éjszakai pihenés időszaka kitolódhat.

Azt már eddig is tudtunk, hogy a mesterséges fény, a nagyvárosok fényszennyezése hatással lehet a körülöttünk élő állatokra is, de azt nem gondoltuk, hogy az égbe elengedett lámpás is bajt okozhat.

Kínában volt szokás papírlámpásokat a szabadba engedni, mert annak szerencsét tulajdonítottak. Egyre népszerűbb azonban Angliában is. Különleges alkalmakkor (esküvők, születésnapok) szívesen engednek el a szélbe több tucat, lobogó gyertyalánggal világító lampiont.

A lámpások akár erdőtüzet okozhatnak, így nemcsak a környezetet, de az ott élő életközösséget is veszélybe sodorják. A tengerbe jutó lámpások a vízi élőlényekre jelentenek veszélyt, de ugyanígy okozhatnak balesetet szárazföldi állatok esetében is. A lampionos apró részeit lenyelve, a felsértheti az állatok száját, emésztőrendszerét is.

Angliában egy gyöngybagoly egy lampion halálos áldozatává vált, amikor annak zsinórjába akadt, és attól nem tudott megszabadulni.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek)