Jump to content

Ne etesd a vízimadarakat! Soha! Semmivel!

2017. 12. 19. 07:00

Sajnálkozva nézünk a természetes vagy mesterséges vizek felszínén úszkáló vízi madarakra, vagy a tollukba burkolózott, városban is feltűnő madarakra.

Eddig is eléltek a mi segítségünk nélkül ezek a madarak, de olykor késztetést érzünk arra, hogy a szabadon élő tollasokat etessük.

Az énekesmadarak nem költöznek el, A telet azon a táplálékon kell átvészelniük, amiket találnak. Sokan nyújtanak plusz élelemforrást, de minden évben felhívjuk a figyelmet arra, hogy ha egyszer belekezdünk a madárkák etetésébe, azt addig kell tennünk, amíg a természet ki nem nyílik annyira, hogy már ott is megtalálják az eleséget.

Télen hideg is van, kevés az élelem is, erre még a fagyos vízben kell úszkálniuk szegény kacsáknak, hattyúknak. Valószínűleg más is pont így gondolkodik, valamint a gyermekének szeretne élményt okozni azzal, hogy a madarak etetésébe kezd, de jó, ha tudod, ezzel nem segíted őket, hanem még kárt is okozol.

A Magyar Madártani Egyesület is arra kéri az embereket, hogy soha és semmilyen körülmények között ne etessünk vízimadarakat. Márpedig sokan kínálják a tollasokat kenyérrel, amely egyoldalú és szegényes táplálékot jelent a madaraknak, amely betegség kialakulásához vezethet. A madarak hozzászoknak ahhoz, hogy tálcán kínálják nekik az ételt, így téli túlélő üzemmódjuk kikapcsol. A madarak messziről odatódulnak, ahol élelmes sejtenek és remélnek, amely során sérüléseket szenvedhetnek egy baleset vagy társuk agressziója miatt.

Olyan szerves anyagokat juttatunk a környezetbe, amely a víz tisztaságát veszélyeztethetik.

Álljunk meg és csodáljuk meg ezeket a gyönyörű madarakat, majd haladjunk tovább mindenféle etetési késztetés nélkül. Ekkor vagyunk a legnagyobb természet- és állatbarátok.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek)