Jump to content

A vándorsólyom a kiválasztott

2018. 01. 03. 06:00

Minden évben online szavazással dönthetünk arról, hogy a következő év madara melyik legyen. 2017 nyarán azonban nem indítottak szavazást év madara ügyben.

Megvolt ennek az oka. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a vándorsólymot választotta a 2018-as év madarának. A vándorsólyom híres gyorsaságáról, azonban erre nem csodálkozhattunk rá hazánkban több évtizeden keresztül. Hazai állománya ugyanis az 1960-as évekre gyakorlatilag megszűnt Magyarországon. 1964-ben költött utoljára a faj utolsó párja a Bükkben. Habár a vándorsólyom bárhol megtelepszik, ahol olyan helyet talál, ami a költésre alkalmas, hazánkban 1964 után jószerivel egyáltalán nem mutatkozott országunkban. A hihetetlen gyorsaságú ragadozó madár a magasból csap le áldozatára akár 320 km/órás sebességgel.

Megél a világon szinte bárhol, éppen ezért nehéz megbecsülni a faj teljes állományát. Évtizedeken keresztül jelüket sem mutatták a vándorsólymok, majd 1997-ben újra megmutatta magát a Pilisben, majd az ország több pontján is feltűntek. Azóta szerencsére rendszeresen megjelenő faj magyar földön.

2018-as év madarának azért a vándorsólymot választotta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, mert húsz ezzel ”ünneplik meg”, hogy húsz éve tért vissza Magyarországra a faj.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek)