Jump to content

Nincs minden gólya bajban

2018. 03. 21. 06:00

Hiába értünk hivatalosan is a tavaszba, az időjárás még nem enged. Néhány napig még legalábbis úgy tűnik. Csakhogy már nyílik a természet és jönnek haza a gólyák is.

Örömteli hír, ha azt halljuk, hogy újabb és újabb gólyák térnek vissza magyarországi fészkelőhelyükre, de féltjük is a nagy madarakat, hiszen az idő nem igazán kedvez számukra. A hímek érnek vissza először, hogy elfoglalják a fészket és úgy fogadják párjukat. Vastag tollruhájuk megvédi a hidegtől éppúgy, mint a melegtől. Habár biztosan jobb a kellemes melegben lenni, mint a hidegben, azonban vonulásuk célja sokkal inkább az, hogy megfelelő mennyiségű élelemhez jussanak. Télen nem találnak itthon annyi élelemet, ezért elrepülnek. Ma már minden évben tapasztalhatjuk, hogy néhány példány mégsem tart a többiekkel, nem repül semerre, hanem hazánkban vészeli át a telet. Enyhébb télen ez teljesen kivitelezhető is.

A nagy utat megtevő, hozzánk visszarepülő gólyák szervezete a hosszú út során elveszíti energiatartalékát. ráadásul még arra is energiát kell fordítaniuk, hogy fészkeiket rendbe hozzák.

A mostani hideg és a hó arra készteti a hazaért gólyákat, hogy csak minimálisan mozogjanak, ezért láthatunk akár mi is mozdulatlanul ácsorgó madarakat.

Az állatvédők arra kérik a lakosságot, hogy ha környezetükben gólyát látnak, akkor szánjanak a madár megfigyelésére kis időt. Szükséges megállapítani, hogy a kelepelő sérült, vagy egyészséges, el tud-e repülni. Amennyiben már fekszik, repülésre képtelen a gólya, úgy vigyük meleg helyre. Olykor már a meleg, száraz hely és némi eleség is elég a gólyának, máskor szükség van szakemberek beavatkozására. Ha mindenképp meg szeretnénk győződni a gólya egészségéről, akkor a Hortobágyi Madárkórház dolgozóit kell értesíteni.

Bármennyire is féltjük a télies tavaszba hazaérkező gólyáinkat, nem mindegyikük szorul segítségre. Ha egészséges állatok befogását kíséreljük meg, értékes energiát éget el szervezetük, igazából akkor ártunk neki.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek)