Jump to content

Rossz helyen van a fecskefészek? Most még lehet cselekedni

2018. 03. 23. 19:00

Úgy várjuk már haza költöző madarainkat, mint a Messiást. Várjuk, hogy hozzák a tavaszt.

A fecskék és a gólyák látványa is jó érzéssel tölt el. Nagy népszerűségnek örvendenek ezek a hihetetlen távolságot megtevő, hozzánk mindig hazatérő madarak. Még inkább közelebbnek érezzük magunkhoz őket, mert a megjelenésük egyet jelent azzal, hogy közeleg az enyhébb idő. Már tényleg ki vagyunk éhezve a napfényre és azt is várjuk, hogy itt legyenek a gólyák és a fecskék is. Annyit már tudunk, hogy úton vannak, de még idő kell, hogy megérkezzenek. A gólyák érkeznek korábban, közülük már néhány példány ide is ért. A többieket is várjuk.

A fecskék nem mindig olyan helyre készítik el fészküket, amely az ember számára is jó. Áprilisban kezdik meg a kis madarak a párzási, valamint költési időszakot. Ezután tilos lesz bárkinek is a fészek eltávolítása, leverése, a tojások elpusztítása. Mindegy, hogy a házon alakítani akar a gazdája valamit, vagy szigetelni, festeni szeretné, tilos lesz a fészekhez nyúlni, törvény bünteti.

A szankció bevezetésének oka van. A molnár- és füstifecskék állománya is csökken minden évben, így a legfontosabb cél az lenne, hogy minél több sikeres költést produkálhassanak a madarak. Sőt, amennyiben lehetőségünk adódik, úgy biztosítsunk helyet a fészekrakásukhoz.

Az esetleges fecskefészkek megszüntetésére március 31-ig kerülhet sor. Ehhez megfelelő hatósági engedély szükséges. Az engedély nélküli, valamint április 1-je utáni fészekpusztítás büntetést von maga után.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek (A képek illusztrációk)