Jump to content

Minden egyed számít, és ezt nagyon komolyan veszik

2018. 07. 04. 06:00

Nagyjából háromszázezer ember szórakozása múlhat egy madár miatt. A bluesfesztivál Kanada egyik legnagyobb fesztiváljának számít.

Az eredetileg július 5-ére tervezett kezdést tette kétségessé az az ékfarkú lile, amelyik fészkelő helyéül azt a területet szemelte ki, ahol a fesztivált is megrendezni szokták.

A nagyjából 25 cm nagyságú madarat a nyakában lévő két fekete nyakörvről lehet megismerni.

Az amerikai kontinensen élő ékfarkú lile Európába is eljuthat. Mivel számuk évről évre csökken, így a kanadai törvények kimondták a faj védelmét napos kotlás után kelnek ki a fiókék és utána még negyven napig a tojóval maradnak a kicsit, míg önállóvá nem válnak. Mivel csak egyszer költ egy évben, így nagyon fontos, hogy sikeres legyen a tojásköltés.

Ez a lile most a fesztivál területére fészkelt. Felmerült az, hogy a tojást helyezik át egy védettebb helyre, de a szakemberek attól tartanak, hogy a tojó elhagyja az ember által érintett tojást, így nem engedélyezték azt. A legkézenfekvőbb – a fesztivál és a madár számára is – megoldásnak az bizonyult, hogy magát a fészket viszik el a nagyszínpad mögötti olyan területre, ahová senki sem mehet be. A fészket folyamatosan figyelni fogják, és ha az tapasztalnák, hogy a tojó elhagyja a fészket, azonnal összegyűjtik és inkubátorba helyezik a tojásokat.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: flickr.com (A képek illusztrációk)