Jump to content

Nem buta a galamb

2018. 10. 10. 19:00

A magas intelligencia az emberek sajátsága, véljük magunkról. Köztünk is vannak alacsonyabb intelligenciával rendelkezők, és magasabbal is, de még mindig okosabbak vagyunk bármelyik élőlénynél.

A galambok édesen elbillegnek az út szélén, hogy az elpotyogtatott magvakat összecsipegessék, vagy amelyik a városban él, az ételmaradékokat gyűjti össze. Úgy sétálunk el mellettük, hogy magunkba elkönyveljük, ezek a tollasok sem az eszükről híresek. Pedig a galambok — és más madárfajok is — képesek az idő és a tér értelmezésére, sőt még az absztrakt fogalmakat is megértik.

A galambokkal végzett, jó válasz esetén jutalommal elismert kísérlet során az derült ki, hogy a méretet és az időt képesek beazonosítani attól függetlenül, hogy nincs lehetőségük és eszközük arra, hogy lemérjék a távolságot, a nagyságot, valamint az időt. A főemlősök esetében ez a fali lebenyben zajlik le, amely jól fejlett, ám a madarak esetében ugyan fejletlenebb ez az agyi terület, ennek ellenére a galambok is képesek az időt és a nagyságot, távolságot felmérni és értelmezni. Ez azt is jelenti, hogy nemcsak a majmok képesek magasabb szintű gondolkodásra, hanem az alacsonyabb rendű gerincesek is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com)