Jump to content

Ahol a madár sem jár...

2018. 11. 15. 07:00

Azaz jár és költ is a sarkvidéken. Ha azt gondolnánk, hogy a fogcsikorgató hideg miatt az ott költő madarak sokkal nagyobb biztonságban élnek, akkor tévedünk.

Mindenféle körülményekhez képesek az állatok alkalmazkodni. Éppen ezért, a nagyon szélsőséges éghajlatú vidékeken ugyanúgy megtelepedett az élet. Így van ez az északi-sarkvidéken is.

Csakhogy a világ élőlényeinek ismét csak alkalmazkodnia kell a változásokhoz. Ahhoz, amit a klímaváltozás is jelent. A sarkkörön élő és költő madarak eddig sokkal nagyobb biztonságban voltak, mostanában azonban a ragadozók viselkedése változik. Elkezdtek olyan élelmet keresni, amelyhez kis erőfeszítés árán hozzájutnak. Ilyen a költő madarak tojása is. Amíg a ragadozók, – mint mondjuk a sarki rókák jól laknak –, egyenes arányban csökken a madarak populációjának fenntarthatósága.

Még nagyobb bajban vannak azok a madárfajok, amelyek eleve a kritikusan veszélyeztetett fajok közé tartoznak. A klímaváltozás hatással van még az étkezési szokásokra is, és különösen érinti a sarkvidék madarait, de máshol a világban is jelentkező probléma.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)