Jump to content

Többen próbálnak itthon érvényesülni

2018. 12. 06. 13:00

A nyár múlásának kétségkívül egyik legfájóbb történése, amikor a költöző madarak elhagyják országunkat. Néhány gólya minden évben úgy dönt, hogy megspórol egy nagy oda-vissza utat.

Habár az utóbbi időkben minden évben maradt nálunk néhány gólya, amelyik hazánkban igyekezett a telet átvészelni, mégsem természetes az, hogy ez így történjen. A legtöbben így gondolkodunk, valójában pedig arról van szó, hogy ezek a madarak vállalják a hidegebb idő kockázatát a hosszú és talán még veszélyesebb utazással szemben. A fennmaradásért küzdenek és a kisebb kockázattal járó megpróbáltatást választják. Kétségtelenül enyhébbek a telek, és valószínűleg éppen ez az oka annak, hogy egyre több gólya nem kel útra.

A telek ugyan enyhébbek, azonban ez nem jelenti azt, hogy bőséges táplálékkal tudják a fehér gólyák a telet átvészelni.

Tápiószentkereszt területén többeknek feltűnt, hogy egy gólya portyázik és aggodalmukat ki is fejezték többféle módon. A szakemberek felhívták arra a figyelmet, hogy egyre gyakrabban maradnak hazánkban áttelelő gólyák. Az itt maradt madarak életét nyomon követik, és amíg nem szükséges, a közbeavatkozást is mellőzik.

Nagyon enyhe volt az ősz, így ez nagyban megkönnyítette a gólyák magyarországi életét. Amennyiben szükséges lesz, úgy beavatkoznak a szakemberek. Ez csak akkor történik meg, ha a gólya sérült, a betegség jeleit mutatja.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)