Jump to content

Madáretetési dilemma

2018. 12. 20. 19:00

Az a fajta hideg van, ami már megvisel minden szervezetet, hiszen napközben sem emelkedik a hőmérő higanyszála a nulla fok környékére.

Tartósabban lehet számítani a kemény mínuszokra, ezért arra hívjuk fel mindenki figyelmét, se ember, se semmilyen állat mellett ne menjen el, amelyik az utcán van. Már ősszel sokan belekezdtek az énekesmadarak tudatos etetésébe, amely következetességet és felelősséget igénylő feladat, mert azt addig kell tenni, amíg a természetből nem jutnak elegendő táplálékhoz.

Szakértő szemével nézve a madarak téli etetése lehet lakossági kezdeményezésű, vagyis a kerttulajdonosok önként magukra vállalják a madarak etetését. A természetvédelmi szempontú etetés során az időjárás viszontagságai miatt bajba kerülő madarakon igyekszenek segíteni.

A ragadozó madarak is bajba kerülnek akkor, ha a halastavak vize befagy, így a réti sasokat úgy segítik, hogy haltetemeket kínálnak számukra.

A Körös-Maros Nemzeti Parknak olyan földterületei is vannak, amelyeken növényvédőszer-mentesen termesztenek őszi repcét, és ez a növény direkt a madarakat szolgálja. A földek mellett pedig olyan fás, bokros területek is vannak, amelyek a madarak téli lakhelyéül szolgálnak. A növénytermesztéssel a rágcsálóknak is élelmet kínálnak, amely csak jó a ragadozó madarak számára, így mindenki talál élelmet magának.

Ha az ember nem nyúlna mindenbe bele, akkor a természetben a túlélésre kellene játszaniuk az állatoknak. Ha nincs elegendő táplálékuk, akkor más helyre, akár más országba kell repülniük azért, hogy élelmet találjanak.  

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)