Jump to content

Azok az okos papagájok

2019. 01. 12. 08:00

Kétségtelenül okosak a papagájok. Ezt abból is ki tudjuk következtetni, hogy még ha nem is mindegyik papagáj, de néhány megtanul beszélni. Mindenképp értelem kell ahhoz.

Mások inkább azt vélték, hogy ez mégsem okosságot feltételez, csupán csak nagyon jól utánozzák a papagájok a hallott hangokat. Éppen emiatt kezdték jobban vizsgálni a papagájok kognitív képességeit. Ma már tudjuk, hogy tényleg nagyon okos madarak, amelynek csak kis megnyilvánulása az, hogy képesek megtanulni beszélni.

Azt tehát már tudjuk, hogy tényleg okosak, már csak azt nem tudjuk, hogy miért? Hiszen a papagájokon kívül nagyon sokféle madárfaj létezik, és a legtöbbjük nem képes még csak utánzásra sem, nemhogy beszédre. A tudósok egy része azt a magyarázatot adta erre, hogy nagyon fejlett csoportokban élnek, és ez teszi őket késszé arra, hogy akár beszéljenek is, mások ennek genetikai hátterében keresték a választ.

A papagájoknak nagyobb az agyuk, mint általában más madárfajoknak. Sőt a papagájok agyfejlődésében olyan mutációk vesznek részt, amelyek éppen azt teszik lehetővé, hogy ezek a madarak okosságukkal kiemelkedjenek más fajtársaik közül.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)