Jump to content

Egyre fogynak a fecskéink

2019. 02. 22. 08:00

Még a gólyák közül is csak egy (esetleg néhány) érkezett vissza hazánkba (esetleg el sem repült és nálunk telelt), a fecskék érkezésére még várnunk kell. Vajon hányan jönnek haza?

Évről évre egyre fogy a számunk a kedvelt költöző madarainknak, a fecskéknek. Nemcsak a globálisan mindenkit érintő klímaváltozást kell ezért felelősnek nyilvánítani, ugyanis az emberi tevékenységek ugyanúgy elriasztják a bájos kis madarak feltűnését.

Évek óta foglalkoznak a visszatérő fecskék állományával és az adatok mindig egyre kevesebb fecskét mutatnak. Egyes becslések szerint, ha ez ilyen iramban folytatódik, jövőre már nem lesz, aki hazánkba látogatna fecskéink közül.

A felmérések szerint úgy becsülték meg a szakemberek, hogy bár tavaly nem csökkent a fecskeállomány, ennek ellenére legalább egy millió madárral van kevesebb nálunk, mint ahogy az korábban volt.

A klímaváltozásban is lehet szerepünk, ha környezettudatosan próbálunk élni, de még inkább segíthetjük a nálunk fészkelő fecskéket, ha a fészküket nem bántjuk és nem riasztjuk el ezeket a bájos, értékes és hasznos kismadarakat.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)