Jump to content

Tudtuk, hogy úton van, de nem gondoltuk, hogy ilyen korán érkezik

2019. 03. 07. 08:00

Zoltán már úton van. Két hete még arról írtunk, hogy már ismeretes a fekete gólya holléte. A szakemberek mellett bárki nyomon követhette Zoltán útját.

A Gemenci erdő lakóját nagyon várták már vissza. Vele együtt pedig a tavasz érkezésében is bízunk. A jeladóval ellátott fekete gólya útja nyomon követhető volt, mégis meglepődtek az Őrségi Nemzeti park szakemberei, mert a feljegyzések óta soha ilyen korán még nem érkezett meg a Gemenci erdő lakója.

Az erdőben ténykedő szakemberek tél végén szokták ellenőrizni a területet, így a gólyák fészkelő helyét is felkeresik. Aznap is az erdőt járták a nemzeti park munkatársai, amikor az erdő felett köröző gólyára lettek figyelmesek. Zoltán fészkét megnézve arra derült fény, hogy valószínűleg a költöző madár éppen most érkezhetett haza, mert a fészek még érintetlen volt. Azaz nem kezdte meg az ősszel maguk mögött hagyott fészek felújítását.

Az eddigi megfigyelések során a fekete gólyák inkább március végén, de legkorábban március közepén érkeztek. Az idei évben azonban nagyon korán tért haza Zoltán.

Most már a párját várják, hogy sikeres legyen a szaporodásuk.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)