Jump to content

Az odúlakókra is ráfér a segítség

2019. 03. 27. 08:00

Felkavarta az állóvizet az a hír, hogy a fecskéink egyre fogynak, így akár már jövőre elérhetjük azt, hogy alig legyenek nálunk ezek a nagy utazók.

A fecskék létszámának csökkenése mellett másik rémisztő hír szerint egyes területeken úgy vadásszák le a gólyákat, mint máshol a szúnyogokat. Csupán csak szórakozásból is kilőhetik a költöző madarakat.

Most, hogy már várjuk vissza a nagy messzeségben telelő, de nálunk költő gólyákat és fecskéket talán minden madárfajra jobban figyelünk.

A gólyák fészkelési szokásaiba nem igazán tudunk beleavatkozni, azt leginkább csak az áramszolgáltató dolgozói tudják megtenni, ők is csak segítő szándékkal, de a fecskék szaporodását azzal is segíthetjük, hogy nem piszkáljuk fészkeiket.

Az ember lakta település növekedésével egyre fogynak az erdők, a költésre alkalmas helyek, ezért nemcsak a gólyákat és a fecskéket kell félteni, hanem más madárfajokat is. Az odúlakó madaraknak is segíthetünk, méghozzá odúk készítésével.

Vannak hazánkban olyan területek, ahol ugyan megfelelő a fák állománya, legalábbis sok a fa, de ha a fák többsége fiatal, oda nem tudnak fészkelni az odúlakók, így őket is segíteni szükséges. Vagyis jól jönnek a mesterséges odúk. Az odúk méretük szerint lehetnek kisebbek és nagyobbak is. A kisebbek természetesen a kisebb termetű madaraknak biztosíthat otthont, ezt "A-típusú" odúnak nevezik, amely azt jelenti, hogy 10x10 cm alapterületű, az odú nyílása az aljától legalább 18 cm-re van, és maga a nyílás 27 milliméter átmérőjű. Az ilyen odút általában a cinegék veszik birtokba és minimum két méter magasan kell a fára kihelyezni.

A "B-típusú" odúk ennél valamivel nagyobbak. A röpnyílása lehet 32 milliméteres, de akár 46 milliméteres is. Ezeket a kistestű madarak ugyanúgy elfoglalhatják, mint a nagyobbak (légykapó, csuszka)

Ha valaki kedvet kapott az odúk saját kezűleg történő készítéséhez, íme, az instrukciók:

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com | videó: https://www.youtube.com/watch?v=B3OnAHaOgKo)