Jump to content

Mi a teendő, ha áramütött madarat találunk?

2019. 05. 09. 19:00

Talán eddig is szerettük a madarakat, és felnéztünk azokra a minden évben visszatérő költöző madarakra, amelyek több ezer kilométert repülnek.

Még nagyobb figyelmet kapnak most a gólyák és a fecskék. Nemrégiben írtunk arról, hogy egyes területen áthaladva a gólyákat kedvteléből kilövik, és arról beszámoltunk, hogy a fecskéink állománya rohamosan csökken. Emiatt sokkal inkább figyelemmel kísérjük a madarak sorsát.

Minden évben érkeznek bejelentések, hogy áramütés következtében megsérült vagy elpusztult gólyát találtak hazánkban. Nemcsak a költöző madarak ehetnek a villanypóznák és vezetékek áldozatául, hanem ragadozó madarak ugyanúgy. Évente akár negyvennél több madárfaj egyedi sérülnek meg, vagy pusztulnak el áramütés következtében.

A lakosság körében felfedezett áramütött állat bejelentését leginkább az áramszolgáltató vagy a természetvédelmi hatóságok felé teszik meg, azonban ezt most már sokkal gyorsabban, akár okotelefonról küldve is megtehetik.

Elkészítették azt az online űrlapot, amelynek kitöltésével pontos koordináta megadásával lehet ismertetni az áramütött madár hollétét. Az online űrlap kitöltésével nemcsak az elhullott madár tetemét lehet begyűjteni a szakembereknek, hanem olyan adatokkal szolgálhat a lakosság, amellyel a madarak számára is barátságosabbá és biztonságosabbá tehető hazánk.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu, mme.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)