Jump to content

Üresen áll a fekete gólyák fészke

2019. 06. 23. 19:00

Minden tavasszal alig várjuk, hogy megérkezzenek a gólyáink, és amikor végre sikeresen elfoglalják fészkeiket, akkor is van min aggódni.

Habár a figyelmünk leginkább a fehér gólyákra irányul, az országban fekete gólyák is élnek. Közülünk egy egyik pár fészke már évek óta bekamerázott, így nyomon követhető, hogy mi történik valós időben a gólyáknál.

A Gemenci erdő egyetlen bekamerázott fekete gólyafészket bárki felkeresheti kamerán keresztül. Mindig izgalommal várjuk, hogy elfoglalják fészküket, tojást rakjanak a gólyák, de még nagyobb izgalmat jelent a kisgólyák kikelése.

Ezen már túl vagyunk. Tóbiás és Sára volt a lakója a bekamerázott fészeknek, ám idén nem érkeztek meg. Sorsuk ismeretlen, de a fészek nem maradt üres. Egy másik gólyapár fészkelt oda és négy tojással örvendeztették meg a kamera másik oldalán ülő kíváncsi embereket. A kikelésük után kettő fióka a csapadékos, hideg időjárásnak köszönhetően el pusztult, a másik két erősebb fióka azonban ezt az időszakot is átvészelte. Azt gondolta mindenki, hogy innen már könnyebb lesz a fiókáknak, azonban az időjárás sem volt mindig kegyes hozzájuk. Pontosan nem ismert, hogy a két fióka hogyan és miért pusztult el, de köze lehet ahhoz az időjárásnak is, valamint az is elképzelhető, hogy nem jutottak elég táplálékhoz.

Már csak az üresen álló fészket láthatjuk.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)