Jump to content

Matyi nem megy el, ő marad

2019. 11. 05. 08:00

A költöző madarak távozása mindig arra világít rá minket, embereket, hogy jön az ősz. Teljesen természetesnek vesszük, hogy augusztus végén a gólyák elhagyják fészkeiket, ahogy Magyarországot is.

Matyi, a fehér gólya számára mégsem olyan evidens ez. Ő ugyanis már sokadik éve marad nálunk. Ásotthalom ad otthont annak a gólyának, aki megkíméli magát a több ezer kilométeres úttól és vállalja a rizikót, amelyet a magyar tél jelent.

Az időjárás kezd egyre hűvösebbé válni, ennek köszönhetően pedig a táplálékmennyiség is megcsappan. Éppen ez nehezíti meg a vadvilág állatainak életét is. A gólyák nem véletlenül költöznek melegebb éghajlatra. Ott ugyanis táplálékban is gazdagabb területeket keresnek fel. Hosszú útjuknak ez a jutalma.

Matyi inkább kockáztat, immáron kilencedik alkalommal. Az ásotthalmi lakosság körében egy egész csapat szerveződött Matyi etetésére, segítésére.

Egy helyi család kezdte meg az itt maradt gólya téli etetését. Azt hitték ez csak egyszeri alkalom lesz, de Matyi kiélvezi a gondoskodást most már 2011 óta rendszeresen. Azóta már többen részt vesznek a fehér gólya etetésében, még a helyi polgármesteri hivatal is igyekszik támogatni a gólyát. Matyi ugyanis jó étkű. Mivel a természetben már nem vagy alig talál magának élelmet, így csirkehússal pótolják azt.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)