Jump to content

Ne csak etessünk, itassunk is!

2019. 11. 24. 08:00

Amikor a levelek már nem csak színesek, de el is hagyják a fákat, bokrokat és így válik a táj egyre csupaszabbá, akkor döbbenünk rá, hogy a tél megállíthatatlanul közeleg.

Az enyhébb ősz és tél sem jelenti azt, hogy táplálékban gazdag a környezet. A vadon élő állatok számára egyre nagyobb kihívást jelent az, hogy élelmet találjanak. Jól jön az emberi segítség. a vadászok és az erdészek megkezdik a vadetetők feltöltését élelemmel, és a kertgazdák is segíthetnek a madarakon.

Az etetésükbe már talán bele is kezdtünk. Viszonylag sokat süt még a nap, még csak most kopaszodnak igazán a fák. Azt gondolnánk, hogy még töménytelen mennyiségű élelmet tudnak találni maguknak a madarak, de a rovarok már elbújtak, termések, bogyók már alig vannak. Szűkül a kör. Ezért jön jól már most a segítség az embertől.

A téli madáretetés tudatos és tavaszig kitartó tevékenységet jelent. Ezzel azonban még nem százszázalékosan segítjük a szabadban élő tollasokat. Szükséges megfelelő mennyiségű folyadékhoz is jutniuk, és a legnagyobb zimankóban is biztosítani kell a vizet számukra, ha igazán jót szeretnénk tenni.

Madáritatónak bármi megteszi, amelyben a folyadék megáll, de nem kell belefürdeniük a vízbe ahhoz, hogy inni tudjanak. A nagy hideg beálltakor naponta többször szükséges cserélni a vizet azért, hogy a jéggé fagyott vizet cseppfolyósra cseréljük. A fűtőberendezéssel ellátott madáritatók luxuskörülményeket teremtenek a madarak számára. Bizony, ilyen is kapható.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com)