Jump to content

Pelyhes panellakók

2020. 04. 01. 08:00

A vadon élő állatok többsége amennyire csak teheti, messziről elkerüli az embert, ám vannak köztük bátrabbak, kíváncsibbak, akik jól tudnak az emberhez és az ember alkotta környezetben létezni.

Az ilyen állatokkal rendre találkozhatunk környezetünkben. Ezek közé tartozik a tőkés réce is, amelyik olyan költőhelyet is választhat magának, amely az ember területén van, de kellő védelmet és biztonságot érez benne ahhoz, hogy tojásait ott rakja le, fiókáit ott költse ki és nevelje.

Ez az időszak éppen most van a tőkés récék életében. A tojásokból várhatóan most kelnek ki a kiskacsák, és az egy ideig fészekben lévő pelyhesek egy idő után elhagyják azt, követik anyjukat. Csakhogy egyes épületek teteje, erkélye alkalmas lehet a költésre, de a totyogó kiskacsák számára akár kelepce is lehet. Ha ugyanis onnan nem tudnak lejutni, az éhenhalás veszélye fenyegeti őket. Amennyiben a fészek túl magasan helyezkedik el, úgy pedig a zuhanás miatti sérülések lehetnek számukra végzetesek.

Amennyiben azt tapasztaljuk környezetünkben, hogy egy épület részén tőkés réce fiókái laknak, akkor egy dobozba helyezve az apróságokat és a tojót külön dobozba helyezve egy biztonságos vízhez közeli helyre kell szállítani, majd a családot újból egyesítve épségben élhetnek tovább a nekik való környezetben.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)