Jump to content

Tesztelik a biztonsági szerkezetet

2020. 06. 08. 19:00

Ragadozó madarak, költöző madarak, énekesmadarak. Mindegy melyik kategóriába tartoznak, a magasfeszültségű oszlopok veszélyt jelentenek rájuk.

A magasfeszültségű oszlopok nagy veszélyt jelentenek a madarakra. Sok esetben végzetes egy-egy ilyen találkozás, de amelyikre rátalálnak és időben, a Hortobágyi Madárkórházban segítenek rajtuk.

Egyáltalán nem ritka, hogy sérült gólyák, árván maradt gólyafiókák, ragadozó madarakat vesznek kezelésbe.

Talán a legveszélyeztetettebb a vörös vércse, amelyeknek legtöbbje azért kerül a madárkórházba, mert áramütést szenvedtek, de gyakran kerülnek hasonló sérülésekkel gólyák, egerészölyvek is az intézménybe.

Mindig is problémát jelentett az áramütés és most az egyik áramszolgáltató, valamint egy villamossági gyár fogott össze annak érdekében, hogy biztonságosabbá, madárbaráttá tegyék oszlopaikat. Van egy része a villanypóznáknak, amelyeket nem tudnak szigetelni és éppen ez okozhatja a madarak vesztét vagy sérülését is. Egy kerítésszerű berendezéssel kívánják megóvni a madarakat a balesetektől. A Hortobágyi Nemzeti Park területén tesztelik a szerkezetet és ennek köszönhetően az ott élő madarak már talán biztonságban vannak. Ha az adatok is ezt mutatják majd, akkor országosan felszerelésre kerülnek az eszközök.

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk))