Jump to content

Az itatás most nagy segítség lehet

2020. 08. 06. 08:00

A nagy hőség után reméljük, hogy enyhítő csapadék töri meg a szárazságot és biztosít a növényeknek, állatoknak természetes vízforrást.

A csapadék feltöltheti a föld mélyedéseit vízzel, így a meleg ellenére is néhány napig akad víz a szomjas állatoknak. Aki ősszel, télen magához szokatta a madarakat magvakkal, az nyáron is folytathatja segítő tevékenységét azzal, hogy vizet ad a szomjazó madárkáknak.

A madáretető ebben az időszakban elveszíti etető mivoltát, de itatóvá, fürdetővé még válhat. Éppen ezért, ha itatót helyezünk ki a madarak számára, akkor gondoskodjunk arról, hogy az ne legyen túl mély a tollasok számára. Sőt lehetőség szerint fokozatos mélyüljön. A közepére pedig nemcsak azért érdemes követ tenni, hogy az lesúlyozza az itatót, hanem oda bátran kiállhatnak a madarak.

Minél természetesebb egy itató, annál gyakrabban jelenhetnek meg kis vendégeink. Árnyékos, félárnyékos helyet válasszunk itatónk helyéül, így a madarak számára is kellemesebb az ivás, fürdés, ráadásul a víz is tovább megmarad.

Ne csak az árnyékra ügyeljünk, hanem a magasságra is. Olyan helyet válasszunk, ahol a macska nem éri el a repülő vendégeket. Ezért is jó fák, cserjék társaságába telepíteni az itatót, mert veszély esetén oda tudnak menekülni.

Éppen úgy, mint etetés során, ha egyszer belekezdünk a madarak itatásába, akkor azt tegyük folyamatosan.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)