Jump to content

Emberi hiba a sok haláleset

2021. 03. 28. 08:00

Sokkoló volt a természetvédők számára az a látvány, amelyet a hortobágyi táj mutatott az év elején. Ragadozó madarak elhullott tetemére leltek, ráadásul tömegesen.

Mostanra az is kiderült, hogy mi állt mögötte. A halálokok között szerepelt a gázolás is, ugyanakkor az ember általi szemetelés is közrejátszott. Sőt e kettő között a szakemberek összefüggést is találtak.

A védett ragadozó madarak között voltak egerészölyvek, erdei fülesbaglyok, gyöngybaglyok, karvalyok és kuvikok is. A január és március között begyűjtött tetemek száma úgy 150 példány. Ennek egyik fő oka a 4-es főút, amely mellett nincs vadvédő kerítés. Mivel a ragadozó madarak fő eleségei, a kisebb és nagyobb emlősök az út mentén is közlekednek, így a rájuk vadászó madarak is veszélyben vannak. Az autópályák azért nyújtanak nagyobb biztonságot a vadvilág számára, mert a vadvédő kerítés nem engedi őket az út közelébe, így ott a madarak elgázolása is kevesebb. Emellett az ember által út mellett vagy illegális szemétlerakókban kidobott szemete is mérgezi az állatvilágot, köztük az értékes ragadozó madarakat is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | Képek: pixabay.com)