Jump to content

Hol marad a természetvédelem?

2021. 07. 13. 19:00

A hazánkba fészkelni érkező fecskéket az ország számos pontján műfészekkel segítik. Cél, hogy növekedjen ezeknek a kedves, nagy utat megtevő, hasznos madaraknak a példányszáma.

Ennek ellenére a Fertő-tó környékén mégis az állomány visszaesését tapasztalták. Ez főképp az emberi tevékenységek számlájára írható. Hiába a segítő szándék.

A Fertő-tó cölöpházai körül kialakult körülmények nemcsak a házak lebontását eredményezte, de ezzel együtt a fecskék fészkelése is veszélybe került. A cölöpházak műanyagjai ugyanis ideális alapot adtak a fészkeiknek, azonban azok elbontásával ez is meghiúsult.

Udvaros Dorottya a Greenpeace aktivistáival együtt arra igyekeztek a figyelmet felhívni, hogy milyen jelentős veszély ez a fecskékre nézve, hiszen nagyon sokat repülnek ide csak azért, hogy szaporodni tudjanak. Azzal, hogy a cölöpházakat lebontották, a fecskék fészkelési helyei is megszűntek, így akár veszélyeztetve lehet ez a madárfaj. A legszomorúbb mindebben az, hogy mindez amiatt történt, hogy a cölöpházak helyére luxusberuházást valósítsanak meg.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)