Jump to content

A gólyák jó szaglása

2021. 08. 18. 19:00

Olyan a szaglása, mint a kutyának és olyan éles a szeme, mint a sasnak. Főleg a ragadozók esetében gondoljuk, hogy érzékszerveik kitűnők.

A ragadozó madarak esetében inkább az éles látásnak tulajdonítottak szerepet, mert a madarak orrának eleve nem tulajdonítottak akkor jelentőséget és azt sem gondolták, hogy a szaglásuk kifinomult lehet.

A gólyák esetében fel sem tételeznénk a jó szaglást. Sokkal inkább a tanulásra, a látásra gondolunk, amikor azt látjuk, hogy a még földeken arató gépek mellett feltűnnek a hosszú lábú és csőrű madarak.

Éppen aktuális lehet megfigyelni, hogy a még földeken dolgozó hatalmas kombájnok és traktorok társaságában feltűnnek a gólyák. Kiderült, hogy nem a naptárjukat lapozgatják ezek a madarak és az aratás aktualitását várják, hanem a szaglásuk vezeti őket a földekre, ahol a frissen levágott növények szaganyagai töltik meg a levegőt és amelyek odacsábítják a gólyákat. A gólyák megjelenését segíti, ha a szélirány megfelelő és feléjük viszi a szél a növények illatát.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | Képek: pixabay.com)