Jump to content

Kinek mennyi neuron jut a fészekben…

2022. 11. 14. 19:00

A madarak nem túl okosak. Gondoljuk mi és még a tyúkeszű jelzőt is használjuk, amit nem magasztos értelemben használunk valakire.

Nem is olyan régen írtunk arról, hogy habár használjuk a tyúkeszű kifejezést arra, aki nem a legokosabb, de a tyúk nem is olyan buta, mint azt mi gondolnánk. És ha már így van, tudjuk azt is, hogy vannak okos madarak. Ilyen a hangutánzásra és logikai feladatok megoldására is képes papagáj, nem beszélve az eszközhasználó varjúról. Azonban látjuk azt is, hogy a galambok például még erős fészket sem képesek építeni, így fiókáik sincsenek biztonságban.

Felvetődik tehát a kérdés: egyes madarak miért okosabbak?

Erre a kérdésre kutatók igyekeztek választ adni. Igyekeztek meghatározni a különböző fajok esetében az agyban található neuronok számát. Ha az agy egy bizonyos területén magasabb a neuronok száma, akkor az a madárfaj okosabbnak mondható, mert képes tanulni. Mindez azért is lehetséges, mert bizonyos fajok esetében a fiókák több ideig maradnak a fészek biztonságában, amely egyben az agy fejlődését is segíti. Ez a plusz idő pedig „érleli” az agyat, vagyis több lesz a neuronok száma is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | Képek: Pixabay)