Jump to content

Komoly gondot okoznak az emlősök a szigeten

2023. 01. 12. 19:00

Ausztráliában hatalmas kárt okoznak az őshonos állatvilágban a betelepített macskák. Az Amszterdam-szigeten is hasonló a probléma.

Az Indiai-óceán öleli körbe az Amszterdam-szigetet, amely menedéket és költőhelyet biztosít az albatroszokon kívül más madaraknak is. Ezen a szigeten él ugyanis a világ legnagyobb sárgaorrú albartrosz állomány. Csakhogy a madarakra, főleg a fiatal példányokra nagy veszélyt jelentenek a patkányok és a macskák, amelyek a szigetre érkező hajókról kerültek a szárazföldre.

A túlélés érdekében ezek a ragadozók mindent elfogyasztanak, így kerülnek veszélybe az ott költő madarak. Most már annyira nagy a baj, hogy legalább tíz madárfaj el is tűnt a szigetről. Ráadásul ezek az állatok fertőző betegségeket is behurcoltak a szigetre, amely a madarakat veszélyezteti. Emiatt kezdeményezik a természetvédők, hogy megtisztítsák a helyet az emlősöktől. Méghozzá mérget akarnak kiszórni télen azért, hogy a fiatal és a kifejlett egyedek is elpusztuljanak. Az irtást 2024-re szeretnék elérni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | Képek: Pixabay)