Jump to content

Festményeken

2014. 11. 13. 16:00

Festőket ihletett már meg állat, amelyek mind valamilyen jelkép képviselői, mert a művész ily módon tette láthatóvá gondolatait. Mit jelentenek ezek az állat jelképek?

A régebbi kor emberei számára a nyúl az alázat jelképe volt hangtalansága és állítólagos gyávasága miatt. Mára ez már a nyúl szaporaságára utal inkább. A görögöknél és a rómaiaknál is a nem vágyat és a termékenységet jelölte. A keresztények körében a bűn és az éberség megtestesítője volt.

Bacchus az embereket szamárháton közlekedve tanította a mezőgazdasági munkák mikéntjére, majd amikor egy tóhoz ért, a szamár átvitte a vízen. A szamár tehát a vallási alázat jelképe is.

Az őz és a szarvas olyan békés vadak, amelyek félnek az embertől, kerülik a harcot, ezért is képviselik a békét, a harmóniát. A szarvas Jézust jelképezi.

Az ember sötét oldalát a majom jelképezi, vagyis a bujaság, a rosszindulat szimbóluma.

A pusztulás, az idő múlásának jelképe a patkány, a róka pedig a ravaszságé, sunyiságé.
A hermelin bundája finom és puha, ezért a nemesség és fenségesség jelképe. Leonardo da Vinci képén I. Erzsébetet ábrázoló festményen a hermelin a női tisztaságot szimbolizálja.

A delfin a játékos és nagyon értelmes. A római mitológiában a holt lelkek kísérője, így a feltámadás és a megváltás jelképe.

A teve az engedelmesség, a türelem és az állóképesség jelképe. Az ókorban a gazdagság jelképe volt.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: pixabay.com)