Jump to content

Állatkerti öregek – 1. rész

2014. 12. 16. 19:05

Az újonnan érkező állatkerti állatokról, vagy az új apróság születéséről általában beszámolnak a TV-ben és az újságokban is. Ritkábban említik meg az idősödő állatokat. Velük mi a helyzet?

A Fővárosi Állat- és Növénykertben több idős állat is él. Közülük legöregebb Samu, a mississippi aligátor, akinek kora közelít a hetvenhez. Ezzel a korral matuzsálemnek számít. Körülbelül 8 éves korában került Budapestre. Akkor, amikor 1952-ben, Sztálin születésnapján helyreállították a Pálmaházat. Fogazata már árulkodik a koráról, de mozgása és gyorsasága egyáltalán nem.
Régebben az volt a szokás, hogy a már nem túl jó megjelenésű idős állatkerti lakókat elaltatták, mert már nem volt olyan látványosság, amire a közönség kíváncsi volt.

Ma már ez egyáltalán nem így van. Az sem általános eset, hogy eleve idős példány kerüljön Budapestre, hiszen ez az intézmény az egyik olyan, ahol a legértékesebb tenyészállatok megtalálhatók. Sok a fiatal állat is.

A fővárosi állatkert esetében sem óvodáról van szó. Azt azonban tudni kell, hogy mesterséges környezetben az állatkerti állatok jóval tovább élnek, mint a természetben. Ehhez hozzátartozik az is, hogy tovább szaporodóképesek.

Az idősebb állatoknál azonban gyakrabban fordulnak elő megbetegedések, így speciálisabb odafigyelésre van szükségük. A fogak kopása lazulása, kiesése a rágást megnehezítheti, ezért esetükben különleges diéta szükséges.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: blikk.hu)