Jump to content

Hód a Kopaszi-gáton

2015. 02. 12. 09:00

Két évtizede tudatosan, szervezetten kezdték el a Duna hazai szakaszára visszatelepíteni a hódot. Ezért az, hogy lencsevégre tudták kapni, nem okozott olyan nagy meglepetést. De ahogy ez sikerült, és amit ezzel elért a fotós, az már igencsak jelentős.

A felvételt egy Kopaszi-gáton kenuzó férfi, Horváth Ádám készítette. Sportolás közben figyelt fel az állatra, majd nagyon sok időt ölt abba, hogy igazán jó természetfotót produkáljon. Több mint 300 órán át csalogatta, leste az állatot, mire sikerült az a fotó, amellyel elnyerte az Év természetfotósa 2014 címet.

A felvétel arról adott tanúbizonyságot, hogy a Duna környékén ismét jelen van a hód. Azt nem tudni, hogy ugyanazt az egyedet lehetett látni, vagy esetleg több hód is van a környéken.

Szakemberek szerint nagy valószínűséggel egy hódcsalád költözött a Kopaszi-gátra, amelyek szürkületkor kezdik meg portyájukat, és a parttól kb. 4 méterre árral szemben úsznak. Ebben segít evezőszerű farkuk. A család jelenlétéről tanúskodnak a körberágott, jellegzetes fognyomokkal ellátott fák törzse, a lekopaszított fűzfavesszők mellett halomban álló forgács. Hódvárak híján az is sejthető, hogy az eurázsiai hód látogatott a Kopaszi-gátra.

A hódnak nincs sok természetes ellensége, csak a vidra, a kóbor ebek és az ember. A WWF Magyarország a múlt század végén kezdte meg a hódok visszatelepítését. Az állat védett, természetvédelmi értéke 50.000 forint.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: hvg.hu)