Jump to content

A pszichológus segít

2015. 03. 28. 09:05

Mi magunk is tapasztalhatjuk, hogy mennyire elfoglaltak vagyunk, nincs időnk egymásra, családi és baráti kapcsolataink ápolására. A stressz, a rohanás kihat az életünkre. Feszültek vagyunk, lelki zavarokkal küzdünk. Gondoltad volna, hogy állataink is szenvednek ilyenben?

Amerikai állatpszichológusok arról adtak tájékoztatást, hogy azok a gyógyszerek, nyugtató hatású készítmények megoldják-e velünk élő kedvencünk pszichés gondjait?

Habár a felelős állattartó igyekszik a lehető legnagyobb szabadságot biztosítani kutyájának, macskájának, mégsem szaladgálhat kedvére a szabadban. Egyes állatkerti állatok ugyanígy nehezen viselik a bezártságot, lásd, amelyik a természetes közeghez képest minimális szintű medencéjébe van kényszerítve. Vagy a nagymacska, amelyik idegesen járkál fel, s alá kicsi ketrecében. Példáért nem kell még az állatkertbe sem mennünk. Elég, ha csak a környezetünkben élő rosszul tartott állatokra gondolunk. Az a kutya, amelyiket nem megfelelően szocializáltak, bántalmaztak, láncra verve tartottak, bizalmatlanná válik az emberekkel, ugyanúgy pánikrohamoktól és stressztől szenvednek, mint az emberek. Esetükben is az emberek számára használt nyugtatókkal lehet ezt a helyzetet uralni, de ezek az embereknek szánt készítmények nem mindig azt a hatást fejtik ki, amely az embereknél várható.

Honnan vehető észre, hogy egy kutya pszichés zavarokkal küzd? Vannak jelek, amelyek a gazdit figyelmeztetik, hogy a kutyussal gond van. Ezek közé sorolható az, ha az állat a semmibe mered, céltalanul kószál saját otthonában is. Mintha ismeretlen közegben lenne. Az is előfordulhat, hogy nem ismeri fel saját gazdáit, nem reagál arra, ha nevén szólítják. Az is figyelmeztető jel lehet, ha nem örül úgy a gazdájának, mint azelőtt, meglepően sokat alszik. Szintén aggodalomra adhat okot, ha az amúgy szobatiszta eb oda ürít, ahová nem szabadna, ahová sosem szokott. A félelem, a sarokba történő elbújás is egy jele lehet a szorongásnak, pszichés zavarnak.

Ha egyszerre több jelet is produkál a kutyus, akkor érdemes szakembert felkeresni, aki testre szabottan keres megoldást a kutyus pszichés zavarának leküzdésében.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: dogsthings.com)