Jump to content

Fagyálló fehérje

2015. 04. 21. 16:00

Létezik egy fehérje, amely megvédi a szervezete, ha a hőmérséklet fagypont alá süllyed. Kullancsok és egyes halfajok szervezetében található ez a fehérje.

A kullancsokban megtalálható fehérje az egerekben ugyanúgy megvédi őket a fagytól, annak egészségkárosodásától.
A melegvérű emlősök génkészletéből kimaradt a fagyás elleni fehérje, emiatt persze sérüléseket is szenvednek a nagy hidegben.

Kutatási területük tehát arra irányult, hogy ha emlősbe juttatnak a kullancsból származó fehérjét, akkor az emlőst is megvédi-e a fehérje? Először csak egerektől vett bőrmintákon és tenyészeteken kísérleteztek, majd élő egerekbe f is.
Azt tapasztalták, hogy a fagyálló fehérjével kezelt sejtek állapota sokkal jobb volt, mint a kontroll állományé. Sőt a kezelt sejtek növekedtek is. Eztán élő egerek farkában is vizsgálták a fehérje hatását. A kezelt egerek 60%-ának nem volt szinte semmilyen fagyási sérülése, míg a nem kezelt egereknél csak 11%-uk nem szenvedett sérülést.

A fagyás elleni fehérje lassítja a jégkristályok kialakulásának és növekedésének ütemét, emiatt nem sérülnek meg az a fagyállóval rendelkező állatok. Tehát a melegvérű állatok szervezetébe juttatott fehérje, az fagyásállóvá teszi a szervezetet, így megvédi az állatot.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: nature-inspirations.com)