Jump to content

Altruizmus az állatok között

2015. 05. 16. 09:00

Miért kedvesek egymáshoz az állatok? Az evolúcióbiológusok szeretnek mindent rejtélynek titulálni, amit a darwini elmélettel nem lehet megmagyarázni.


Azok a fajok, amelyek a létért folytatott küzdelemben felül maradtak azt mutatja, hogy versengő önzés áll a háttérben, az önzetlenség és az együttműködés alkalmazása nélkül.

Pedig az állatvilágban sok példa van az önzetlenségre, hiszen a dolgozó háziméhek akár az életüket is feláldozzák, hogy fészküket megvédjék. Ha támadó döfik fullánkjukat, az számukra egyenlő a biztos halállal.

Az ürgék közül egy vállalja azt a szerepet, aki magára vonja a ragadozó figyelmét. Őrszemként pásztázza a terepet, ha pedig veszélyt észlel, riasztja a társait. Ezzel azonban saját túlélési esélyeit csökkenti.

A méhfaló gyurgyalgok idősebb, már ivarérett fiókái sokszor nem hagyják el a fészket azért, hogy segítsenek az újabb fészekalj felnevelésében.

Ezen a téren folynak a kutatások. A Hamilton-szabállyal igyekeznek megérteni az önzetlenséget (altruizmus). Ám ez csak akkor alkalmazható, ha az együttműködés nem rokonokkal valósul meg.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: science20.com)