Jump to content

Színes állatok – 2. rész

2015. 05. 17. 09:05

Miért színesek az állatok? Jó kérdés. A legevidensebb magyarázat erre, hogy azért pompáznak élénk színekben az állatok, hogy a ragadozókkal így tudassák veszélyességük mértékét, valamint a hímek színe a nőstények számára tetszetős.


 

Kompromisszum eredménye az, hogy egy állat milyen díszes. A ragadozók elleni védekezés és a figyelemfelkeltés kompromisszuma.

Charles Darwin megkülönböztetett nemi és természetes szelekciót. A nemi szelekció arra vonatkozik, hogy a faj egyedei melyik nemhez tartoznak. A természetes szelekció a túlélési előnyökre vonatkozik. A nemi szelekció által meglévő külső jegyek olykor veszélyes lehet, ugyanis a díszes mintázat, feltűnő szín figyelemfelkeltő nemcsak a másik nembelieknek, hanem a ragadozóknak éppúgy. Egyes állatfajok színpompája varázslatos. Nem tartoznak ide a figyelmeztető színek. Ezek lehetnek rikító színek, ám épp arra hívják fel a közeledő figyelmét, hogy nagy veszélyben van, ha hozzáér, elfogyasztja. A Müller-féle mimikrit alkalmazó állatok úgy tesznek, mintha a valóban rossz ízű állat fajtabelije lenne. A valóság azonban csak az, hogy külső jegyeiben hasonlít csak rá.

Jó rejtőzködési mód az, ha az állat teste alul világosabb, mint a felső. Ezzel a védelmi mechanizmussal semlegesíti a test árnyékának erősségét, vagyis nehezebb észrevenni. Elrejtőzni úgy is ehet, hogy a háttér mintázatáshoz igazodik az állat bőre is. A másik rejtőzködési mód az álcázás.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: hodmezogazda.hu)