Jump to content

Te mit tennél?

2015. 05. 25. 16:05

Egy magára hagyott kölyök láttán az ember szíve elgyengül, és oltalom alá kívánja venni. Csakhogy ez vadállatok esetében nem feltétlenül jót jelent.

 

A tavaszi, nyári időszakban, az erdőt járva előfordulhat, hogy valamilyen vadállat kicsinyére bukkanunk. Látszólag magára hagyott apróságról van szó, de a valóságban lehet, hogy csak arról van szó, hogy az anyaállat elment táplálékot keresni, addig magára hagyta kicsinyét. Azzal azonban teljesen tisztában van, hol hagyta utódját. Az arra járó emberek nagy többsége megsajnálja a kicsit, és olyat tesz, amit utána nem lehet orvosolni. Közel merészkedik az őzgidához, megsimogatja, majd, mint aki jól végezte dolgát, továbbáll. Csakhogy az anya megérzi az idegen szagot, és többé nem foglalkozik saját kicsinyével.

A mezei nyulakra is jellemző, hogy viszonylag hosszabb időre magára hagyják kicsinyeiket. Rájuk is az van érvényben, mint az őzgidákra. Nem szabad megsimogatni, bármennyire egyedül van a kicsi, kicsik. Akkor teszünk jót, ha hozzájuk sem érünk.

A rókakölykök csak pár hetesen hagyják el odújukat. Ha látunk egy fiatal példányt, később menjünk vissza arra a területre, és ha még mindig ott van a kölyök, akkor segítséget kell kérni állatvédelmi szervezet munkatársaitól.

A vaddisznók esete más, ugyanis az anya ritkán hagyja magára malacait. Sőt nagyon harciasan védelmezi kicsinyeit, így jobb nagy ívben elkerülni őket. Ez néha nem lehetséges, akkor azonban futáááááás.

A városban velünk együtt élnek madarak is. A már kikelt, de még röpképtelen fiókák kerülhetnek veszélyes helyzetbe. Ám ha egy jólelkű állatbarát találja meg, akkor sem feltétlenül kell azonnal oltalomba vennie. A rigófiókákat a fészket elhagyva még 5-10 napig eteti az anyja, amíg önállóvá nem válik. A legjobb, ha hozzá sem érünk. Az egészséges tollazatú fiókák nem szorulnak segítségre még akkor sem, ha a fészkükön kívül vannak.

Ha azonban csupasz, vagy pehelytollal rendelkező madárfiókát találunk, akkor vissza kell tenni fészkébe. Ha nem megy, akkor az illetékes nemzeti parkot kell értesíteni, vagy pedig fogjuk be és dobozban szállítsuk szakemberekhez a fiókát, ahol felnevelhetik, és újból visszahelyezethetik majd a szabadba.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: pixabay.com)